Eindelijk, het is gelukt! Je hebt een woning gevonden waarop je verliefd bent geworden en het is tijd om de koopovereenkomst te tekenen. Of je hebt de stap gemaakt en je gaat toch verhuizen. Hoe zit dat nu met die bouwkundige keuring?

In beide gevallen moet er een hoop worden geregeld. Van hypotheek tot waar laat ik die oude knuffel die ik ooit van mijn ex heb gekregen?

Naast dat je hersenen al een paar keer zijn omgedraaid van alle dingen die nog moeten gebeuren en je inmiddels gekraak hoort tijdens het nadenken is het ook nog wel even belangrijk dat de woning die je koopt of verkoopt niet opeens een actieve lekkage lijkt te hebben of dat het dak eraf waait bij de eerstvolgende storm. Toch wel handig om te weten… 😉

Zowel voor koper of verkoper is kennis over eventuele gebreken aan de woning belangrijk. Als koper wil je geen kat in de zak kopen en na het intrekken in jouw nieuwe thuis erachter komen dat de slaapkamer van je kinderen op instorten staat. Om maar een extreem voorbeeld te noemen… En als verkoper wil je het niet op je geweten hebben dat de slaapkamer van die kinderen naar beneden komt. En dan hebben we het nog niet eens over de voor beide partijen hierbij komende financiële gevolgen.

En, oh ja, dan hebben we ook nog te maken met dat de verkoper een mededelingsplicht heeft en de koper een onderzoeksplicht.

Gezien je op dit artikel terecht bent gekomen ga ik ervan uit dat je inmiddels op de hoogte bent van het belang en de betekenis van een bouwkundige keuring. Mocht je meer informatie nodig hebben over de inhoud en noodzaak van een bouwkundige keuring, geen stres, hierover plaatsen wij binnenkort net zo een goed artikel (of zelfs beter) dan deze.

Maar dan is nog de vraag, mededelingsplicht, onderzoeksplicht, dit plicht, dat plicht…..?! Wie moet nou eigenlijk die bouwkundige keuring laten uitvoeren?

 

Voordelen en nadelen bouwkundige keuring bij aankoop

Ben je de gelukkige die een woning heeft gevonden om aan te kopen en wil je graag weten wat de bouwkundige staat is van de woning? Hieronder tref je een lijst van 4 voordelen en nadelen van het uitvoeren van een bouwkundige keuring als koper van een woning.

 

Voordelen:

 

 1. Onafhankelijke keuring

Doordat je zelf de bouwkundige keuring laat uitvoeren door een partij die je na veel Googlen zelf hebt uitgekozen weet je zeker dat de keuring door een onafhankelijk partij wordt uitgevoerd. Hierdoor zullen er geen gebreken worden gebagatelliseerd of buiten schot worden gehouden.

 

 1. Mogelijkheid om koopovereenkomst te ontbinden

Als er uit de bouwkundige keuring ernstige gebreken naar voren komen geeft dit de mogelijkheid om (mits dit is afgesproken) de koopovereenkomst te ontbinden of om opnieuw te onderhandelen over de prijs of voorwaarden. Tip, voer de bouwkundige keuring uit binnen de wettelijke bedenktijd. Hierdoor hoef je geen aparte afspraken te maken over de bouwkundige keuring.

 

 1. Zelf aanwezig zijn tijdens de keuring

Als je zelf een bouwkundige keuring laat uitvoeren heb je de mogelijkheid (ik adviseer dit altijd) om mee te lopen tijdens de bouwkundige keuring. Hierdoor krijg je direct de tijd om zelf nog is goed door de woning te lopen. Niet enkel een korte bezichtigingen samen met een makelaar die graag nog even voor eventuele gebreken gaat staan zodat je ze niet kan zien. Tevens kan je direct de bouwkundige inspecteur extra (kritische) vragen stellen, toelichting vragen op eventuele gebreken en advies vragen over verdere bouwkundige mogelijkheden omtrent de woning.

 

 1. Voldoen aan onderzoeksplicht

Dit is misschien wel één van de belangrijkste redenen voor het zelf laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Bij het kopen van een woning heb je de plicht om zelf onderzoek te doen naar eventuele problemen en gebreken inzake de woning. Deze onderzoeksplicht zorgt ervoor dat je niet achteraf, na de overname van de woning, nog even zegt: “meneer of mevrouw (of waar mensen zich tegenwoordig ook mee identificeren) er zit hier nog een scheurtje in het dak, kunt u dit nog even oplossen?”.

Door het zelf laten uitvoeren van een bouwkundige keuring voldoe je direct aan ja onderzoeksplicht en bent u bekend met de bouwkundige staat van de woning.

 

Nadelen:

 

Ja, er zijn ook nadelen! Zou ik als bouwkundig inspecteur eigenlijk niet moeten zeggen… Maar wij houden niet zo van eromheen draaien en dingen mooier laten lijken dan ze zijn. 😉 

 

 1. Vertraging kooptraject

Mocht je besluiten de bouwkundige keuring uit te laten voeren door een andere partij dan Woonkeur dan zal in veel gevallen het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring het traject vertragen. Er moeten immers weer agenda’s bij elkaar worden gelegd om een afspraak te maken, er moet nog een rapport worden uitgewerkt en ga zo maar door. Veel partijen kunnen niet zo goed en snel schakelen als WoonKeur en kan het dus even duren alvorens je een afspraak bij een andere inspectiebureau kan maken. WoonKeur weet dat snelheid is geboden in de huidige vastgoedmarkt.

 

 1. Verkoper of makelaar niet meewerkend

Ook dit zie ik helaas vaak voorkomen. De verkoper of de verkopende makelaar heeft liever niet dat je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Dit kan er immers toe leiden dat het traject vertraagd, dat er gebreken geconstateerd worden die dienen te worden verholpen, of nog erg; je besluit de koopovereenkomst te ontbinden!

Ik zeg altijd: mocht de verkoper of makelaar niet meewerkend zijn bij het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, dan is er vast iets aan de hand met de woning waarvan ze liever hebben dat jij het niet weet. Let dus altijd goed op!

 

 1. Voor eigen rekening

Kortgezegd, je moet zelf aftikken. EUR 375,- inclusief BTW bij WoonKeur. Helemaal uit eigen zak. Volgens mij als je in deze tijden een huis kan kopen dan moet die EUR 375,- ook geen probleem zijn en zou je in mijn optiek gek zijn als je voor EUR 375,- risico neemt met zo een grote aankoop. Maarja wie ben ik.

 

 1. Verkoper kiest andere partij

In veel gevallen wordt er op voorhand tijdens het bieden gevraagd of je naast je bod alvast wilt aangeven of je een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren of niet. In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat de verkoper besluit om niet op jouw bod in te gaan. Ik denk dat je in dit geval een geluk bij ongeluk hebt en je het kopen van een mogelijke kat in de zak voorkomt.

 

Voordelen en nadelen bouwtechnische keuring bij verkoop

Oké, dus je besluit je woning te verkopen. Ook jij hebt hierbij een plicht. Jep, zoals ik eerder al schreef, je hebt een mededelingsplicht. Wij prediken al jaren dat elke verkoper een bouwkundige keuring zou moeten uitvoeren. Maar je bent hier niet om hiervan overtuigd te worden, dat is immers niet de titel van dit artikel. Hieronder 4 voordelen en nadelen voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring als verkoper van een woning.

 

Voordelen:

 

 1. Voorkom vertraging bij het verkooptraject

Volgens mij zeer duidelijk. Voor de koper is de bouwkundige staat direct duidelijk en weet wat hij/ zij koopt. Zelf een bouwkundige keuring uitvoeren is niet meer nodig en dus kan er direct worden overgegaan naar de volgende stap.

 

 1. Vooraf bekend met gebreken 

Ook dit scheelt weer mogelijk vertraging en kan ervoor zorgen dat de woning meer opbrengt dan anders. Als je van tevoren bekend bent met de gebreken kan je deze zo nodig laten oplossen en een verbeterde woning aanbieden.

 

 1. Je kan je beter voorbereiden op de keuring

Gezien je zelf de bouwkundige inschakelt heb je alle tijd om jouw huis gereed te maken voor de keuring. Je kan bekende gebreken oplossen (of maskeren) en ervoor zorgen dat jouw woning op zijn best is.

 

 1. Voldoe aan je mededelingsplicht

Ik denk wel één van de belangrijkste aspecten. Door het uitvoeren van een bouwkundige keuring en het overleggen van een bouwkundig rapport voldoe je aan de mededelingsplicht en stel je de koper op de hoogte van alle gebreken aan de woning en de daarmee gemoeide kosten. Geen eventuele discussie of eventuele aansprakelijkheid achteraf.

Laat ook duidelijk zijn, de mededelingsplicht van de verkoper prevaleert over de onderzoeksplicht van de koper! Het is dus te allen tijde uitermate belangrijk om te voldoen aan jouw mededelingsplicht.

 

Nadelen:

 1. Eigenlijk weinig

Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik erg lang en objectief geprobeerd na te denken over vier nadelen voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring als verkoper. En het is me niet gelukt om nog meer te bedenken. En dat terwijl ik al jaren in deze branche zit, ik weet van alle in’s en out’s. Maar, het is me toch gelukt! Ik heb er eentje kunnen bedenken.

 

 1. Kosten voor eigen rekening

“Betalen zal je, als je dat maar weet!” voor degene die ooit de video van Eef Hoos hebben gezien… – Zo niet, dan heb ik hier een compilatie voor je. Let wel op, het taalgebruik is zacht gezegd niet erg netjes. – Jep, that’s it, de kosten van wel EUR 375,- (inclusief btw) komen volledig voor eigen rekening. Met die overwaardes van deze tijd zal dat denk ik niet zoveel pijn doen.

 

Conclusie

Ik zal kort maar krachtig zijn. Voer gewoon altijd een bouwkundige keuring uit als verkoper. En mocht de verkoper het niet hebben gedaan, voer dan als koper de bouwkundige keuring zeker uit. Het voorkomt zoveel eventuele ellende voor beide partijen achteraf.

En mocht je denken, oei die EUR 375,- (inclusief btw) vind ik best pittig. Stel je dan eens voor hoe pittig het zou zijn als je een woning koopt waarvan bij de eerste storm het dak eraf waait door achterstallig onderhoud. Dan wordt die besparing van EUR 375,- (inclusief btw) plots een kostenpost van minimaal EUR 40.000,-  en daarbij meestal een hoop juridische rambam. Ik zou het wel weten…

Dus kies verstandig en niet voor een snelle coureur maar kies voor WoonKeur. Dus voor betrouwbaarheid en kwaliteit. 😉