Eindelijk is het dan zo ver: je vond je droomhuis! Na alle woningen die je online en in het echt bekeek, weet je het zeker. Dit is dé woning die aan je wensen en eisen voldoet. Dat wist je eigenlijk al toen je de woning op Funda zag. De bezichtiging maakte je alleen maar enthousiaster. Je kan dan ook eigenlijk niet wachten om een bod te doen.
Maar ben je wel helemaal objectief? Wat als er achterstallig onderhoud is dat je over het hoofd ziet? Je wilt in al je enthousiasme natuurlijk geen woning kopen die ernstige lekkage heeft. Of waar een dak op zit dat al een hele tijd aan vervanging toe is. Dan ben je direct na aankoop veel extra geld kwijt aan onderhoud, waar je misschien wel helemaal geen budget voor hebt. Dat is een behoorlijke domper (en dan drukken we ons nog netjes uit).
Een bouwkundige keuring voorkomt de vervelende verrassingen die slecht onderhoud of de lange levensduur van een woning met zich meebrengen. Maar wanneer kun je een bouwkundige keuring nou het beste laten uitvoeren: voor of na je bod? Daar vertellen we hier je graag meer over!
Wat is een bouwkundige keuring?
Laten we bij het begin beginnen. Want wat houdt een bouwkundige keuring precies in? Eigenlijk is het niets meer dan een inspectie om een goed beeld te krijgen van de bouwkundige staat van de woning. Je krijgt daarbij ook te horen hoeveel het je gaat kosten om de eventuele gebreken te laten repareren.
Is er bijvoorbeeld alleen wat achterstallig schilderwerk? Dan vallen de kosten erg mee. Het gebrek hoeft dan geen reden te zijn om niet tot aankoop van je droomhuis over te gaan.
Maar het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Zeker als je droomhuis een oudere woning is waar de vorige bewoners maar weinig aan lieten doen. Dan zijn de kozijnen, het dak en de fundering misschien allemaal wel aan serieus onderhoud toe. Of zijn er lekkages en houtworm waar je niet zomaar vanaf komt.
Je raadt het al: dat is allesbehalve goed nieuws. De kosten voor reparatie lopen dan snel op. En zijn misschien wel zó hoog, dat het financieel beter is om van de aankoop van je droomhuis af te zien.
Tijdens een bouwkundige keuring kijkt de inspecteur naar het voeg- en schilderwerk aan de buitenzijde van de woning. Ook het schilderwerk binnen is onderdeel van de inspectie. Datzelfde geldt voor de trapleuningen, de elektriciteit en de staat van de badkamer en de keuken.
Is er een kruipruimte in de woning? Dan gaat de inspecteur ook daar even kijken. Funderingen, leidingen, het riool, de muren en het dak: het is allemaal onderdeel van een bouwkundige keuring die je voor of na je bod laat uitvoeren.
Is een bouwkundige keuring verplicht?
Verplicht is een bouwkundige keuring meestal niet. Een huis kopen zonder bouwkundige keuring kopen kan ook. Alleen bij een hypotheek met NHG verplicht een hypotheekverstrekker je weleens tot een bouwkundige keuring.
Of het ook verstandig is om geen bouwkundige keuring te laten uitvoeren, is een tweede. De kosten zijn wellicht een overweging om het niet te doen. Maar die bedragen slechts 395 euro inclusief btw. Kijk je naar het aankoopbedrag van een gemiddelde woning, dan is dat natuurlijk niet veel. En kijk je naar de mogelijke kosten van verborgen gebreken, dan is die 395 euro helemaal een koopje.
Ga je na de keuring tot de aankoop van de woning over? Dan mag je de kosten van de bouwkundige inspectie in de meeste gevallen van je belastbare inkomen aftrekken. Dat is een leuk belastingvoordeel. Wat je uiteindelijk netto voor de inspectie betaalt, valt daarmee nog weer wat lager uit.
Denk niet dat je de verborgen verbreken zelf ook wel spot. Zelfs als je zelf aardig wat bouwtechnische kennis hebt, is het lastig om die van een woning tijdens een bezichtiging te spotten. Je weet niet altijd waar je precies naar moet zoeken. Dat weten de bouwkundig inspecteurs wél. En je wilt in je enthousiasme de gebreken van je droomhuis vaak liever niet zien.
Bouwkundige keuring: voor of na een bod?
Een bouwkundige keuring laten uitvoeren is dus zéér aan te raden. Maar wat is het beste moment om zo’n keuring te laten doen? Nog voordat je een bod op de woning doet? Of daarna? We zetten de opties hieronder voor je op een rijtje:
Voor het doen van een bod
Een bouwkundige keuring voor het doen van een bod is op papier de meest ideale situatie. Je krijgt er voorkennis mee in handen waar je jouw bod op kunt baseren. Stel dat uit de bouwkundige keuring blijkt dat er nog aardig wat onderhoud nodig is. Dan is de kans groot dat de vraagprijs van de verkoper eigenlijk te hoog is. Je doet er dan goed aan om een lager bod uit te brengen.
Daarnaast krijg je met een bouwkundige keuring informatie in handen waarmee je jouw onderhandelingspositie verbetert. Aan de verkoper kun je uitleggen waarom de woning écht niet meer dan je bod waard is. Voor verkopers is het lastig om daar iets tegenin te brengen.
Een nadeel van een bouwkundige keuring voor je bod is dat er ook tijd moet zijn om op de bevindingen van de inspectie te wachten. Ook al duurt dit maar een paar dagen. Die tijd is er alleen als er voor je droomhuis niet nog tien gegadigden zijn die het willen kopen. Het hangt dus van de drukte op de woningmarkt af of er voldoende tijd is.
Gaan de huizen als zoete broodjes – voor veel meer geld dan de vraagprijs – over de toonbank? Dan is er vaak niet eens tijd voor een tweede bezichtiging. Je moet dan echt meteen een bod doen. De bouwkundige keuring moet dan nog even wachten.
Bekijk hier ook is de voordelen en nadelen van een bouwkundige keuring.
Tijdens de onderhandelingen
Is de tijd er niet om voor je bod een bouwkundige keuring te laten uitvoeren? Dan doe je alvast een bod en plan je tegelijkertijd de bouwkundige inspectie in. Je weet dan dus nog niet zeker of je bod goed genoeg is voor de aankoop van de woning. Maar dat weet je ook niet als je voor een bod een bouwkundige keuring laat doen.
Laat je tijdens de onderhandelingen een bouwkundige keuring uitvoeren? Dan is het dus wel verstandig om een serieus bod uit te brengen waarmee je ook écht kans maakt om de woning te kopen. Als we het over je droomhuis hebben, dan wil je die als het goed is ook erg graag hebben, toch? Dan doe je er, zeker in een oververhitte woningmarkt, goed aan om meteen een goed bod uit te brengen.
Soms gaat het met een bod opeens heel snel. Het kan dan zomaar gebeuren dat de verkoper je bod accepteert terwijl de bouwkundige keuring nog niet klaar is. Dat is geen probleem. Het is zelfs geen probleem om alvast het koopcontract te tekenen. Want na het tekenen van een koopcontract, heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Tijdens die drie dagen is nog mogelijk om het koopcontract zonder bijkomende kosten te ontbinden, mocht de bouwkundige keuring daar aanleiding toe geven.
Na het tekenen van het koopcontract
Wil je pas geld uitgeven aan een bouwkundige keuring als je zeker weet dat je bod goed genoeg is? Dan kan ook. Dan kies je ervoor om te wachten met de inspectie tot na het tekenen van het koopcontract. In je koopcontract laat je dan een ontbindende voorwaarde opnemen. Dat betekent dat je een bod doet onder voorbehoud van een bouwkundige keuring.
Bij een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring moet je wel specificeren hoeveel je maximaal bereid bent om aan het nodige onderhoud uit te geven. Dat kan bijvoorbeeld een bedrag tot maximaal 5000 euro zijn. Dat is het bedrag dat de meeste kopers kiezen, maar hoger of lager mag natuurlijk ook. De keuze is aan jou!
Valt het bedrag voor onderhoud volgens de inspectie hoger uit? Dan mag je de koop ontbinden. Is het bedrag lager? Dan zit je dus aan de koop vast. Het is goed om dat bij het bepalen van het bedrag goed in je achterhoofd te houden.
Wat is de beste keuze: een bouwkundige keuring voor of na je bod?
Zet je alles op een rijtje, dan is het niet heel moeilijk meer om antwoord te geven op de vraag wat de beste keuze is. Geef je ons de keuze voor een bouwkundige keuring voor of na een bod, dan weten wij het antwoord wel. Bij Woonkeur zeggen we altijd: een bouwkundige keuring laat je het liefst zo snel mogelijk uitvoeren.
Is er geen gekte op de woningmarkt en dus voldoende tijd, dan is dat nog voordat je een bod doet. Je verstevigt je onderhandelingspositie en eventuele kosten voor de gebreken neem je in je bod mee. Zelfs als de kosten voor het onderhoud hoog zijn, hoef je dan niet meteen van de koop van de woning af te zien. Door een lager bod te doen, blijft er genoeg geld over voor de nodige reparaties.
Heb jij tijd voor een bouwkundige keuring voor het uitbrengen van je bod? Dan hebben andere potentiële kopers dat ook. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je met je lagere bod een minder goede kans maakt. Ook anderen nemen de uitkomsten van de inspectie in hun bod mee.
Is er door een oververhitte woningmarkt geen tijd om te wachten met je bod? Dan doe je een serieus bod en laat je tegelijkertijd een bouwkundige keuring doen. Zo weet je zo snel mogelijk hoe het er met het onderhoud van de woning voorstaat. Het kan best zijn dat er wat tijd over de biedingen heen gaat. Daardoor is het vaak nog wel mogelijk om de bevindingen in de onderhandelingen na je bod mee te nemen.
Hoelang duurt een bouwkundige keuring?
Met een bouwkundige keuring moet je dus niet te lang wachten. Hoe eerder je van de technische staat van de woning op de hoogte bent, hoe beter het is. Maar als je een bouwkundige keuring aanvraagt, hoe lang duurt het dan voordat je het inspectierapport in handen hebt?
De bouwkundige inspectie van de woning is meestal in zo’n één à twee uur klaar. De precieze tijdsduur hangt van de grootte en staat van het huis af. Vervolgens hebben de inspecteurs nog wat tijd nodig om hun rapport te schrijven. Reken daarvoor nog één tot drie dagen. Het gaat dus relatief snel. Dat is fijn, zeker als je de bouwkundige keuring voor je bod in handen wilt hebben.
Wat staat er in het bouwkundig rapport?
Het bouwkundig rapport heb je dus na een paar dagen al in handen. Maar wat staat er dan precies in? De verborgen gebreken en de bijbehorende onderhouds- en reparatiekosten natuurlijk. Maar wat lees je er nog meer in terug?
De bouwkundige inspecteurs schrijven ook altijd op hoe de gebreken op te lossen zijn. Weten dat er houtrot in de constructie zit en wat het oplossen van dat probleem kost, is natuurlijk fijn. Maar hoe los je zoiets eigenlijk op? Wie kan dat voor je doen en hoelang duurt dat? Het is fijn als je die informatie ook krijgt. Want een maandenlange verbouwing kan ook een reden zijn om van een aankoop af te zien.
Om het rapport zo inzichtelijk mogelijk te maken, zitten er ook foto’s bij. Het kan lastig zijn om je een voorstelling te maken van een gebrek als je er geen beeld bij hebt. Foto’s brengen duidelijk in kaart wat er aan onderhoud nodig is.
Voor een bouwkundige keuring moet je bij Woonkeur zijn
Bij Woonkeur vinden we het belangrijk dat je weet wat je koopt. Er is niets vervelender dan denken dat je je droomwoning koopt en eindigen in een nachtmerrie. Een bouwkundige keuring voorkomt veel onnodig leed dat een huis vol verborgen gebreken met zich meebrengt.
Daarnaast vinden we dat je met een bouwkundige keuring niet te lang moet wachten. Stel je ons de vraag die hier al een paar keer terugkwam: een bouwkundige keuring voor of na je bod? Dan kiezen we altijd voor de eerste optie. En als je bod door een oververhitte woningmarkt écht niet kan wachten, dan zeggen we: tijdens de onderhandelingen.
Met het inspectierapport in handen weet je wat je koopt. Dat is van onschatbare waarde. Want hoe fijn is het als je met een goed gevoel een huis koopt? Dat je met volle overtuiging een bod doet, omdat je weet dat het met de bouwkundige staat van de woning helemaal goed zit? En je zeker weet dat het kopen van je droomhuis niet eindigt in een nachtmerrie?
De ervaren en gepassioneerde inspecteurs van Woonkeur gaan graag met je bouwkundige keuring aan de slag. Dat doen ze snel en secuur, zodat jij zo snel mogelijk weet waar je aan toe bent. Neem je bij de aankoop van een woning liever het zekere voor het onzekere?
Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een onafhankelijke bouwkundige keuring. Dan kan door te bellen naar 085 13 04 920 of een e-mail te sturen naar info@woon-keur. Of klik hier om meteen een afspraak te maken.
Heb je eerst nog vragen? Bel of mail dan ook! We beantwoorden je vragen graag.